2009.06.27.
Emlékeimben élénken él egy olvasmány, miszerint a földön előforduló növényi alapanyagoknak csak egy kis részét (kb 10 %-át) fogyasztjuk el, mi emberek, mint táplálékot. Természetesen vannak szélsőséges esetek is mint a keleti konyha algája, amit az ott élő emberek fogyasztanak, de nagyon széles a skála olyan dolgokból amik tulajdonképpen ehetőek lennének, de valamiért kimaradtak a táplálkozási láncból. Még gazdagabb az olyan növényi dolgok tárháza, amelyek nem ehetőek, nem emészthetőek vagy számunkra egyenesen mérgezőek.
Egyes állatfajok azoban vígan hasznosítják ezeket is.
Vajon a mi kémikusaink mikor kényszerülnek odáig eljutni, hogy számunkra is emészthetövé tegyenek ilyen dolgokat. Esetleg a szakácsokra vár a feladat olyan új konyhateknikai eljárások kidolgozására, amivel ez megoldható lenne?
Figyelve az emberiség folyamatos túlszaporodását, az akut élelmiszerhiányt, ilyen eljárások megvalósítása szerintem tuti Nobel díj.
Hamarosan megpróbálok néhány dolgot leírni azzal kapcsolatban, hogy néhány elfeledett növényt ismét asztalunkra tehessünk.